Güncelleme Tarihi: 28 Aralık 2023

Avrupa Birliği Projelerimize Bir Yenisi Daha Eklendi

Meslek Yüksekokulumuzun yer aldığı Avrupa Birliği'nin Sustainable Blue Economy Partnership (SBEP) çağrısı çerçevesinde "Data and Scenarios for a Sustainable Mediterranean Blue Economy (MEDSEAPLAN)" başlıklı proje, 94 başvuru arasından seçilerek 2.307.063 Avroluk yüksek düzeyde bütçe desteği kazanmıştır.

World Ocean Council (WOC) tarafından koordine edilen bu projenin, TÜBİTAK ve diğer ulusal ajansların son denetimlerinden geçerek hibe sözleşmesi aşamasına geçmesi planlanmaktadır. Üniversitemizin daha önce kabul edilen HYSouthMarmara ve GREEN MARINE MED AB projelerinin ardından MEDSEAPLAN projesi, bu yıl aldığı üçüncü AB projesi desteği olma özelliği taşımaktadır.

MEDSEAPLAN projesi, Akdeniz ülkelerinin Deniz Alanı Planlamasına (MSP) katılımını artırmayı ve eksik verileri tamamlamayı hedeflemektedir. Bu proje kapsamında, deniz endüstrisi liderleri ve paydaşlar, gelecekteki etkileri değerlendirmek üzere senaryolar geliştirerek MSP'nin daha sağlam, bilgi ve veri tabanlı bir yapıya kavuşmasına yardımcı olacaklardır. Aynı zamanda projede, ülkemiz için denizüstü rüzgar enerjisinin gelişimini engelleyen meteorolojik ve oşionografik veri eksikliğini gidermek amacıyla Lidar entegre edilmiş bir yüzer veri şamandırasının tasarımı, üretimi ve sahaya yerleştirilmesi gerçekleştirilecektir. Lidar entegre edilmiş veri şamandırasının demonstrasyonu, Marmara Denizi'nde aday kaynak alanı olarak belirlenmiş bir bölgede denizüstü rüzgar enerjisi için gerçekleştirilecek ve bölgemizde gelişmesi beklenen yeşil hidrojen ekosistemine denizüstü rüzgar enerjisinin entegrasyonuna katkı sağlayacaktır.

Projede üniversitemizi temsil eden koordinatör Dr. Öğr. Üyesi Sabri Alkan, Meslek Yüksekokulumuz Öğretim Üyesi Doç. Dr. Uğur Karadurmuş ve Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Levent Bilgili yer almaktadır. Akademisyenlerimizi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.