Güncelleme Tarihi: 13 Eylül 2019

Gösterim: 2543

Gemi İnşaatı Programı

Denizciliğimiz ve buna bağlı olarak tersane işletmeciliğindeki gelişmelere paralel olarak, gemi inşaatı sektöründe de yetişmiş insanlara daha çok ihtiyaç duyulmaktadır. Krizlerden etkilenmediği dönemlerde gemi yapım sektörünün dünya piyasasına daha çok açılması ve hızla yükselmeye başlaması, butik yapım denilen “özel siparişler” in zamanında teslim edilememesine ve ara elaman ihtiyacının kalifiye olmayan düz işçilerden giderilmeye çalışılmasına neden olmuştur. Sektörde, yeterli eğitimli personel temin edilememesi ve yaşanan yoğun iş temposunun getirdiği diğer olumsuzluklara bağlı olarak gerçekleşen iş kazalarının, eğitimli personel sayısının artmasıyla azalacağı bir gerçektir. Bilgi ve teknoloji çağının en temel unsuru, bilgili ve eğitimli insan gücüdür. Ayrıca, nitelikli ara eleman sayısının yetersizliği, işçi ücretlerinde yükselmelere sebep olmuş, bunun sonucunda da son yıllarda ara eleman ihtiyacı artış göstermiştir.

Program; Gemi inşaatı sektöründe ihtiyaç duyulan Gemi İnşaatı Teknikerlerinin yetiştirilmesi amacıyla kurulmuştur. Öğrenciler 3+1 yarıyıl teorik ders ve atölye uygulamaları yapmaktadırlar. Staj eğitimlerini ise tersanelerde ve gemi proje çizim bürolarında uygulamalı olarak almaktadırlar. Günümüz modern gemilerinin inşasında uygulanan teknikler ve bunlara ait uygulamaların takip edilmesi, çevre tersanelerde bu uygulamaların gözlenmesi ve bu gemilere ait inşa projelerinin bilgisayar ortamında çizilmesi ile birlikte gemi inşa tasarım bürolarından temin edilmiş olan hazır projelerin okunmasının eğitimleri verilmektedir.

Gemi İnşaatı Teknikerlerinin çalışma alanları, özellikle Karadeniz Bölgesi ve Tuzla gibi denizcilik sektörünün gelişmiş olduğu bölgelerdir. Bu bölgelerde bulunan devlete veya özel sektöre ait tersane ve gemi tasarım büroları, mekanik atölyeleri ile liman ve liman işletmelerinde Gemi İnşaatı Programı Teknikeri olarak tercih edilme olasılıkları ve iş bulma potansiyelleri yüksek olmakla birlikte, ilgili bölüm mezunları dikey geçiş sınavıyla fakültelerin ilgili bölümlerine geçiş yapabilmektedirler.

TARİHÇE

Gemi İnşaatı Programı, Bandırma Meslek Yüksekokulu bünyesinde 2007 yılında açılarak 30 öğrenciyle eğitim-öğretime başlamıştır. 2008 yılında öğrenci kontenjanı 40 öğrenciye çıkarılmış, 2010 yılında ikinci öğretimi de faaliyete geçmiştir.

2010 yılında Ziraat bahçesi altına okulumuzun taşınmasıyla gemi inşaat atölyesi, küçük sanayi karşısında bulunan eski okulda atölye çalışmalarına devam etmiştir. 2012 yılında ziraat bahçesi altında ki barakaların Balıkesir Üniversitesi Rektörlüğünün katkılarıyla atölye yapımına başlanmıştır. İlk olarak çelik imalat atölyesi daha sonra fiber tekne imalat atölyesi kurularak gemi inşaatı öğrencileri uygulamalı olarak eğitime devam etmektedir.

2019 yılında Bandırma Meslek Yüksekokulu bünyesinden ayrılarak Denizcilik Meslek Yüksekokulu bünyesine dahil olmuştur. 1. ve 2. öğretimiyle eğitim-öğretime devam etmektedir.